Od uroczystej mszy św. w Sanktuarium MBNP w Jaworznie w niedzielę 14 sierpnia rozpoczęli obchody swojego święta energetycy z TAURON Wytwarzanie. Na zaproszenie proboszcza Józefa Lendy do Jaworzna przybył i kazanie wygłosił Franciszkanin o. Damian z Zakonu w Niepokalanowie. Uroczystości rozpoczęły się od wniesienia i złożenia na ołtarzu pod obrazem św. Maksymiliana jego relikwii, które podarował o. Damian. Podczas kazania przybliżył nam postać św. Maksymiliana, jego pracowitość oraz odpowiedzialność za drugiego człowieka. Po procesji, która wieńczyła uroczystości ksiądz Józef Lenda zwrócił się do Prezesa Jacka Janasa i Dyrektora Kazimierza Szynola z podziękowaniem za sposób prowadzenia firmy ale za razem z prośbą o zachowanie miejsc pracy dla pracowników TAURONA Wywarzanie. Zwrócił uwagę aby zarządzający zrobili wszystko dla kontynuowania i szczęśliwego dokończenia budowy Nowego Bloku o mocy 910 MW.

Podczas uroczystości swoje sztandary związkowe wystawili jak zawsze koledzy z solidarności jaworznickiej ze ZGE Jaworzno -Sobieski, MPWiK oraz zaprzyjaźnionego KNAUFFA.

Wczesnym popołudniem bramy stadionu miejskiego zostały otwarte i pracownicy wraz z rodzinami i znajomymi zaczęli go wypełniać. Pierwsza koncert dała orkiestra zakładowa elektrowni Jaworzno III pod batutą Tadeusza Stańczyka.

Tuż po godzinie 17  uroczystego otwarcia imrezy dokonał Prezes Jacek Janas i Dyrektor Kazimierz Szynol, którzy zjawili się na scenie w towarzystwie v-ce Prezesów TW Ł. Brzózki, A. Kampy i Z. Kuźmy oraz Dyr. M. Żbika. Na scenę zostali również zaproszeni goście Prezydent Miasta Paweł Silbert wraz ze swoim zastępcą Tadeuszem Kaczmarkiem.

Najpierw wręczono nagrody dla zwycięzców zawodów sportowych rozgrywanych z okazji Dnia Energetyka. Później wystąpiła z koncertem jaworznicka orkiestra EM-Band a do tańca zagrał zespół Majster. Milusińscy korzystali z zabawy na dmuchanych zamkach. Cała impreza trwała do godz: 23.00.