Od uroczystej mszy świętej Jaworznianie rozpoczęli obchody 98. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Las sztandarów wypełnił Kolegiatę św. Wojciecha i św. Katarzyny wśród których nie mogło zabraknąć pocztów NSZZ Solidarność z wielu zakładów pracy naszego miasta.

Ksiądz Eugeniusz Cebulski w swojej homilii przywołał najważniejsze sprawy, które skłócają Polaków, i wskazał na tematy, które nie godzą się z pielęgnowaną od lat tradycją chrześcijańską, opartą o zasady wiary, które przecież nie są jakimś wyimaginowanym „prawem bożym”, tylko są realnymi zasadami współżycia społecznego i traktowania bliźnich, na których opierają się wszelkie inne kodeksy, normy prawne, kulturowe i społeczne.

Po mszy w uroczystym pochodzie uczestnicy Święta Niepodległości przeszli pod Pomnik Niepodległości. W trakcie obchodów odsłonięto w Jaworznie skwer legionów Polskich, który ma przypominać o chwale polskiej myśli zbrojnej i narodowej. Następnie do zgromadzonych jaworznian przemówił Prezydent Paweł Silbert.
Po przemówieniu Prezydenta Jaworzna złożono kwiaty pod pomnikiem. Wiązanki składały władze miejskie, jaworzniccy posłowie na sejm, szkoły, organizacje pozarządowe, zakłady pracy oraz mieszkańcy miasta. Jak co roku na uroczystościach nie mogło zabraknąć przedstawicieli NSZZ Solidarność miasta Jaworzna. Kwiaty złożyli również przedstawiciele NSZZ Solidarność z ZG Sobieski, a także przedstawiciele Solidarności z pozostałych zakładów pracy z terenu Jaworzna. Wiązankę złożyła również delegacja TAURON Wydobycie S.A. Zakład Górniczy Sobieski.

źródło:www. solidarnoscpkw.pl