W 35. rocznicę tragicznych wydarzeń lubińskich, tegoroczne obchody podpisania porozumień sierpniowych odbędą się 31 sierpnia w Lubinie z udziałem Prezydenta RP Andrzeja Dudy pod Pomnikiem Pamięci Ofiar Lubina 1982 r.

31 sierpnia 1982 r. władza komunistyczna dopuściła się w Lubinie zbrodni. W wyniku działań milicji i ZOMO tłumiących manifestację z okazji drugiej rocznicy podpisania porozumień sierpniowych od kul zginęły 3 osoby (Michał Adamowicz, Andrzej Trajkowski i Mieczysław Poźniak), a kilkanaście zostało rannych.

Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk apeluje do członków Związku o masowy udział w tych uroczystościach.

Uroczystości rocznicowe 31 sierpnia rozpoczną się od złożenia kwiatów na cmentarzu komunalnym (ul. Cmentarna 1) o godz. 10.00. O godz. 11.00 w kościele pw. Matki Boskiej Częstochowskiej (ul. Hugo Kołłątaja 4) odprawiona zostanie uroczysta msza święta, po której uczestnicy przejdą pod Pomnik Pamięci Ofiar Lubina 1982 r. (Wzgórze Zamkowe), gdzie o godz. 13.00 planowany jest apel poległych. W dalszej części wręczone zostaną odznaczenia państwowe. O 13.45 planowane jest wystąpienie Prezydenta RP Andrzeja Dudy. Po przemówieniach prezydent i przewodniczący KK złożą wieńce.

Żródło:solidarnodc.org.pl